Bel voor vragen of een afspraak: 085 – 016 00 79  (lokaal tarief | 08:30-17:00)

Huidkanker

Soorten en behandeling

1 op 6 Nederlanders krijgt huidkanker. Behalve de eigen aanleg  (genetische aanleg, huidskleur, kleur van de haren en ogen) speelt zonblootstelling een grote rol bij het ontstaan van huidkanker.

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende (huid)kanker in Nederland; naar schatting krijgen  ruim 35.000 mensen per jaar een basaalcelcarcinoom. Dit is meestal goed te behandelen.

Ruim 8000 mensen krijgen jaarlijks een plaveiselcelcarcinoom, waarvan er bijna 100 aan overlijden. De grootte van de tumor en de plaats (lip en oor) spelen hierin een rol.

Op de derde plaats komt het melanoom of de kwaadaardige moedervlek. Bijna 5500 mensen per jaar krijgen een melanoom waarvan er ruim 800 aan overlijden. Dit betekent dat het melanoom de belangrijkste oorzaak is van overlijden aan een huidaandoening. Vroege herkenning kan bij het melanoom levensreddend zijn!

Daarnaast bestaan er nog andere, meer zeldzame huidkankers, uitgaande van de zweet- of talgklieren, een lymfoom in de huid , een bindweefseltumor enzovoort.

Mohs klinieken is gespecialiseerd in de preventie en behandeling van huidkanker met oa Mohs-chirurgie.

(bron: KWF.nl)