Bel voor vragen of een afspraak: 085 – 016 00 79  (lokaal tarief | 08:30-17:00)

Actinische keratosen

Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. Deze plekjes ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen. Het kan een begin zijn van huidkanker.

Actinische keratosen zien er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Vaak zijn er meerdere plekjes te zien.

Hoe krijgt u actinische keratosen?

U krijgt actinische keratosen door de zon of de zonnebank. Naast de hoeveelheid zon die u heeft gehad, is het ook van belang wat voor type huid u heeft. Iemand met een lichte huid (blond / rood haar en blauwe ogen) heeft meer kans op actinische keratosen dan iemand met een donkere huid en donker haar. Hoe ouder u bent, hoe meer kans u heeft op het krijgen van actinische keratosen. Tot 80% van de mensen boven de 60 jaar met een lichte huid heeft actinische keratosen.

Hoe weten wij of u actinische keratosen heeft?

Hoewel actinische keratosen meestal met het blote oog door onze dermatologen kan worden herkend, zal bij twijfel onder plaatselijke verdoving een stukje weefsel worden weggenomen (een biopt) voor microscopisch onderzoek.

Moet u behandeld worden voor actinische keratosen?

Ja, behandeling van actinische keratosen is nodig. Na verloop van jaren kunt u in deze plekjes huidkanker krijgen.

In Mohs Klinieken kunnen actinische keratosen  met verschillende technieken behandeld worden. Voor welke methode uiteindelijk gekozen wordt, hangt af van de grootte, de plaats en het aantal actinische keratosen. Uiteindelijk komen we samen met u tot een behandelplan.

Bevriezen (cryotherapie)

We bevriezen de plekjes met vloeibare stikstof. Dit gebeurt meestal als u maar een enkel plekje op de huid heeft.

Celdodende zalf

De zalf wordt door uzelf gedurende een aantal weken op het te behandelen gebied aangebracht. Een nadeel is de irritatie en roodheid die dit tijdens de behandeling geeft.

Photodynamische therapie

De actinische keratosen worden ingesmeerd met een gel en na een paar uur wordt het gebied belicht met een speciale rode lamp. De behandeling kan pijnlijk zijn, zodat plaatselijke verdoving soms noodzakelijk is. Lees meer over de behandeling.

Wat kunt u zelf nog doen?

Als u in de zon komt, bescherm uw huid dan door het dragen van kleding met lange mouwen en draag bijvoorbeeld een hoed of pet. Maak geen gebruik van een zonnebank. Gebruik een crème tegen zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (factor 20 of hoger). Denk eraan dat een zonnebrandcrème (ook wel antizonnebrandcrème of zonnemelk genoemd) niet bedoeld is om langer in de zon te kunnen blijven, maar om de huid te beschermen als u in de zon bent.

Hoe groot is de kans op het krijgen van huidkanker?

Na verloop van jaren kan er, zoals u hierboven heeft gelezen, in actinische keratosen huidkanker ontstaan. Deze vorm van huidkanker is het plaveiselcelcarcinoom (zie ook de folder Plaveiselcelcarcinoom). De kans dat u huidkanker krijgt wordt geschat op 5 tot 10%. Er kunnen steeds nieuwe actinische keratosen ontstaan. Als uw huid in het verleden beschadigd is door de zon, blijft deze schade altijd bestaan. Mensen die veel actinische keratosen hebben moeten deze plekjes hun leven lang, regelmatig door de arts laten controleren en behandelen.

 

Lees voor meer informatie de folder actinische keratosen