Patiëntinformatie

Dermatologische behandelingen

Mohs Klinieken is gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker, huidziekten, spataderen en cosmetiek. Voor de behandeling maken we gebruik van moderne en effectieve technieken. Onze dermatologen zijn vakmensen en hebben jarenlang ervaring in de dermatologie. Onze behandelmethodes omvatten onder meer:

Mohs-chirurgie

Mohs micrografische chirurgie of Mohs-chirurgie, is een operatietechniek voor het verwijderen van huidkanker. Na de operatie worden direct alle snijvlakken onder de microscoop gecontroleerd. Zo zijn we zeker dat na behandeling het zieke weefsel volledig is verwijderd.

Lees meer over Mohs-chirurgie

Download de folder “Mohs Micrografische Chirurgie” (209kb)

Excisie

Onder plaatselijke verdoving wordt het plekje uitgesneden en de wond gehecht. Het verwijderde stukje huid wordt meestal later microscopisch onderzocht door de anatoom-patholoog. De hechtingen worden meestal na 1 tot 2 weken verwijderd.

Download de folder “Excisie – het wegsnijden van een huidafwijking” (238kb)

Photodynamische therapie

Het te behandelen gebied wordt ingesmeerd met een gel en na een paar uur wordt het met een speciale rode lamp belicht. Deze behandeling dient na een paar uren herhaald te worden. De behandeling kan pijnlijk zijn, zodat plaatselijke verdoving soms noodzakelijk is. U verblijft in onze gezellige woonkamer en wij voorzien u van eten en drinken.

Download de folder “Photodynamische therapie” (266kb)

Laserbehandeling spatader (endovasculaire laser therapie)

U hebt samen met uw arts besloten om uw spatader met behulp van de laser te behandelen. Deze behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Er wordt een laserdraad in de ader aangebracht en door de laserstralen wordt de ader vervolgens dichtgeschroeid. Deze behandeling is niet geschikt voor alle spataderen en wordt alleen uitgevoerd bij grote, niet te kronkelig verlopende spataderen.

Ambulante flebectomie van Müller

De behandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vervolgens worden er kleine sneetjes gemaakt van ongeveer 2-3 mm en wordt de spatader via deze sneetjes met een speciaal haakje eruit gehaald. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten, maar met alle voor- en nazorg inbegrepen, kunt u gemakkelijk op een uur rekenen.

Download de folder “Ambulante flebectomie van Müller” (200kb)

Scleroseren

Spataderen kunnen we behandelen door ze in te spuiten (scleroseren). Bij deze behandeling wordt met een heel fijn naaldje een vloeistof of een schuim in de spatader gespoten. Deze ‘zeepachtige’ vloeistof lokt een ontstekingsreactie uit in de vaatwanden, die daardoor ‘verkleven’ met als gevolg dat de spatader vergaat. Een groot voordeel van deze behandeling is de korte behandeltijd: de gehele behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Download de folder “Sclerocompressietherapie” (206kb)

Cryotherapie

Cryotherapie is een therapie om plekjes van de huid te behandelen door de afwijkende cellen stuk te vriezen met stikstof. Vloeibaar stikstof heeft een temperatuur van -195 C!

Met een spuitbus wordt de vloeibare stikstof op de te behandelen plek gespoten. Dit is een beetje pijnlijk en duurt enkele seconden. De plek wordt wit tijdens het bevriezen. Nadien kan de behandelde huid rood worden en kan er blaarvorming ontstaan. Het lijkt net alsof u zich verbrand heeft. Er is geen speciale nabehandeling nodig.Binnen 2 weken is de huid genezen. Soms kan de huid na de behandeling wat lichter of juist donkerder verkleuren. Dit is tijdelijk.

Het is belangrijk om de behandelde gebieden voor tenminste 6 weken extra te beschermen tegen de zon.

Curetteren of afschrapen

Dit gebeurt met een curette onder plaatselijke verdoving met een injectie of met verdovende crème. U krijgt een schaafwondje dat meestal na 1 week genezen is.