Behandelingen

Mohs-chirurgie

Mohs micrografische chirurgie of Mohs-chirurgie, is een operatietechniek voor het verwijderen van huidkanker. Na de operatie worden direct alle snijvlakken onder de microscoop gecontroleerd. Zo zijn we zeker dat na behandeling het zieke weefsel volledig is verwijderd.

Download de folder “Mohs Micrografische Chirurgie” (209kb)

huidkanker weefselonderzoekVolledig huidkankervrij

Als bij deze controle blijkt dat de huidkanker nog niet geheel verwijderd is, wordt dat deel van de wond waar nog afwijkingen zichtbaar zijn, opnieuw geopereerd en gecontroleerd. Net zolang tot de plek volledig vrij is.

Weefselsparend

Met het gebruik van deze techniek blijft gezond weefsel gespaard, waardoor de cosmetische consequenties tot een minimum zijn beperkt.

Indicatie en verloop

Behandeling gebeurt onder lokale verdoving. Is de wond vrij van tumor, dan wordt die netjes gesloten. De behandeling kan een paar uren duren, afhankelijk van hoe vaak er opnieuw een stukje moet worden weggenomen. U verblijft in onze woonkamer en wij voorzien u van snacks, broodjes en drinken.

Voor een indicatie op maat bij de behandeling van een basaalcelcarcinoom in het gelaat, is er MijnHuidkanker.net. U krijgt na het beantwoorden van een paar korte vragen een goed beeld van wat de ingreep voor u betekent.

Dr. Frederic Mohs - bedenker Mohs micrografische chirurgie - Mohs KliniekenDr. Frederic E. Mohs

​Mohs micrografische chirurgie (MMC) is begin 1940 ontwikkeld door de Amerikaanse hoogleraar Chirurgie aan de Universiteit van Wisconsin, Frederick Mohs. Hij ontwikkelde de methode om huidkanker volledig te verwijderen zonder onnodig gezond weefsel weg te halen. De essentie van zijn aanpak is om tijdens de ingreep direct de snijranden te beoordelen op de aanwezigheid van tumorcellen. Zijn er onder de microscoop nog tumorcellen zichtbaar, dan volgt op dat specifieke snijvlak nog een snijronde tot het gebied geheel tumorvrij is.

Belangrijke voordelen

Mohs-chirurgie heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • weefselsparend: er wordt een minimale hoeveelheid gezonde huid weggenomen
  • aan het einde van de hele ingreep is de gehele huidkanker weggenomen
  • het aantal recidieven (huidkanker die terugkeert) is het laagst vergeleken met andere technieken

Wanneer Mohs-chirurgie toepassen

Mohs-chirurgie wordt voornamelijk gebruikt om huidkanker met een onvoorspelbaar groeipatroon in het gelaat te opereren. Dit kan betekenen dat het ontstane defect groter is dan u zich had voorgesteld. U kunt er echter zeker van zijn dat er geen overtollig gezonde huid is weggenomen, aangezien we ons laten leiden door de microscoop en alleen daar huid wegnemen waar huidkanker zich bevindt.

Het litteken na de operatie

Na iedere ingreep ontstaat er een litteken. Afhankelijk van de plaats waar geopereerd wordt, de grootte van de wond en uw eigen genezingsaanleg zal dit meer of minder zichtbaar zijn.

Wanneer u niet tevreden bent over het uiteindelijke resultaat, zal de dermatoloog samen met u naar een oplossing zoeken.

U kan enkele “voor en na”- foto’s van operaties (pdf, 2,3MB) bekijken (let op! open operatiewonden zijn te zien; dit kan als schokkend worden ervaren).