Patiëntinformatie

Huidkanker preventie

Een van de bekende risicofactoren voor huidkanker is overmatige zonblootstelling, of eigenlijk uv-licht blootstelling: dus ook door zonnebankgebruik.
Veel mensen denken nog steeds dat het in Nederland niet zo’n vaart loopt met de risico’s van de zon. Toch is huidkanker de meest voorkomende kanker in Nederland.

Zon

basaalcelcarcinoom - zonHet aantal mensen met huidkanker neemt jaarlijks met zo’n 10% toe. Naar verwachting krijgt 1 op de 6 Nederlanders huidkanker.

Belangrijkste veroorzaker van huidkanker is de zon, maar ook roken, gebruik van sommige medicijnen en zonnebankgebruik spelen een rol.

Vaak is huidkanker een gevolg van de UV-straling in het zonlicht. Eerst beschadigt te veel UV-straling de huidcellen. Dit merkt u door een verbrande, vaak rode huid. Jaren later kan huidkanker het gevolg zijn.

Ook als u niet verbrandt maar wel veel in de zon bent, is uw kans op huidkanker verhoogd.

Tips voor minder schade van de zon

Aangezien u zelf iets kunt doen aan uw zonblootstelling en rookgedrag, geven we u enkele tips.

De zon heeft de meest schadelijke werking op kinder- en tienerleeftijd. Dit betekent natuurlijk niet dat u zich op latere leeftijd niet meer moet beschermen.

Hoe beschermt u zich het best?

  • blijf in de schaduw
  • bescherm uw huid met kleding en een hoed
  • smeer zonnecrème vóór u in de zon gaat en herhaal het smeren om de paar uur

Alleen met deze 3 maatregelen bent u goed beschermd. Alleen zonnecrème smeren is onvoldoende, alleen in de schaduw blijven eveneens en ook met kleding en hoed blijven er delen van de huid onbeschermd.

Folders

over uw huid en de zon