Nieuws

Patientverhaal

Back to Nieuws
Jantien de Ronde - Mohs Klinieken

“Opgelucht, geen ziekenhuisopname of totale narcose”

Mohs-chirurgie met plaatselijke verdoving en een dagbehandeling

Jantien de Ronde heeft zich op 84-jarige leeftijd laten behandelen aan een basaalcelcarcinoom vlak onder haar rechterneusvleugel. Voor de ingreep kwam ze uit Spanje over naar Hoorn. Jantien is een echte Texelse, maar emigreerde in 1983 naar Spanje om aan de Costa Blanca een eigen horecazaak op te zetten. De korte en soms natte seizoenen in Nederland speelden een belangrijke rol bij die beslissing. “Prachtige jaren, we hadden het eigenlijk veel eerder moeten doen”, concludeert Jantien.

Onschuldig

Al jaren groeide er een ogenschijnlijk onschuldig plekje tussen haar rechterwang en haar neus. “Het was een soort wratje, een klein dingetje. Mensen om me heen zeiden daar wat van en vonden dat ik het moest laten weghalen. Dat heb ik toen gedaan. Maar het plekje kwam op exact dezelfde plek weer terug. Ik heb er in het ziekenhuis in Spanje naar laten kijken en er op aandringen van de familie een biopt van laten maken. Ik was toen tachtig. Het bleek om een basaalcelcarcinoom te gaan. De meest onschuldige soort huidkanker, die op mijn leeftijd ook niet hard groeide. Ondanks het advies van doktoren om het weg te laten halen dacht ik laat die maar lekker zitten, het zit mijn tijd wel uit. Bovendien ben ik brildragend en dat verdoezelde het plekje ook.”

Mohs-behandeling?

“Artsen sluiten het uit, maar voor mijn gevoel is het plekje na de biopsie gegroeid. Het zat mij en mijn familie niet lekker en ik ben in Spanje gaan informeren naar mogelijkheden om het te laten weghalen. Dat kunnen we zeker mevrouw, vertelde een Spaanse dermatoloog. Er werd gesproken over volledige narcose – geeft bij ouderen verhoogde kans op een delier – , een week ziekenhuis, mogelijke infecties. Ik dacht daar begin ik niet aan. Ik ben toen wat gaan Googlen en kwam terecht bij een Nederlandse dermatoloog in Spanje. Hij vertelde me dat dit typisch iets is voor een Mohs-behandeling. Ik moest lachen want ik dacht dat het een m, dubbel o, s moos-behandeling was. Weer wat wijzer ben ik weer gaan Googlen op mohs-chirurgie en ontdekte dat er een kliniek op dit gebied is in Hoorn, vlakbij mijn familie op Texel.”

Vertrouwd

“Van mijn ontmoeting met dr. Muche in Hoorn enkele maanden later, werd ik ontzettend blij. Het gesprek duurde zo’n kwartier. Er werden foto’s gemaakt, het plekje werd goed bekeken en dr. Muche concludeerde dat hij het basaalcelcarcinoom goed kon weghalen. Voor mij voelde het erg vertrouwd en ik heb me snel daarna laten opereren.”

De operatiedag

“Voor de operatie waren drie behandel rondes nodig. De eerste was goed te doen, de tweede was heftig en de derde was kort. Na de laatste ronde was ik huidkankervrij en werd de wond goed gehecht. Het was een intensieve dag, maar ik kon wel aan het eind van de middag weer naar huis. Nu ruim een maand na de operatie is mijn rechtermondhoek nog iets stijf, maar dat moet loop van het jaar weer bijtrekken. Het gevoel aan mijn rechterwang komt ook weer langzaam terug. Ik voel dat er iets zit, maar voor de buitenwereld is er bijna niets van te zien. De hechtingen zijn nu kleine streepjes en voor de nacontrole kon ik eventueel naar een dermatoloog in Spanje. Ik ben er echt zo blij mee.”

Back to Nieuws